Oedeemtherapie

Wat is oedeem?
Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en een toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Lymfe oedeem ontstaat wanneer er te weinig lymfevocht door het lymfesysteem wordt afgevoerd. Dit komt door een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn: dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfe oedeem kan een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

Anatomie
Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfebanen die het vocht transporteren en lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen en hals zitten veel lymfeknopen.

Behandeling
Lymfe oedeem kan op veel verschillende manieren behandeld worden. De keuze voor een bepaalde behandeling is afhankelijk van de oorzaak, de ernst en de duur van de aandoening. Oedeem fysiotherapie maakt gebruik van verschillende behandelvormen:

  • Manuele lymfedrainage
  • Oefentherapie
  • Ademhalingsoefeningen
  • Compressietherapie
  • Adviezen m.b.t. huidverzorging en leefregels
  • Lymftaping

Uw therapeut
Binnen onze praktijk is Margo Wijnakker de gespecialiseerde oedeemtherapeute. Zij is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL) en deelnemer in het MammaCare Netwerk Nijmegen. Margo heeft als oedeemtherapeute  verschillende cursussen gevolgd op het gebied van oncologie en revalidatie, zodat niet alleen het lymfoedeem adequaat wordt behandeld maar tevens deskundigheid geboden wordt op het gebied van bewegen en houding.